luni, 21 iunie 2010

Shutter Island



Scurta descriere:

Someone is missing

Shutter Island este un thriller psihologic gothic plin de tensiune, ecranizare dupa romanul omonim al lui Dennis Lehane, publicat in 2003. Daca ati uitat cumva, Dennis Lehane este autorul bestseller-ului Mystic River (ecranizat in regia lui Clint Eastwood) si al romanului de asemenea ecranizat pentru marele ecran Gone baby gone.

Shutter Island se petrece undeva in anul 1954 si are in centrul actiunii insula-fortareata omonima ce gazduieste un azil de criminali nebuni dintre cei mai periculosi. In jurul acestei insule par a fi tesute mistere dintre cele mai ciudate, mistere pe care ofiterul de politie Teddy Daniels (interpretat de Leonardo DiCaprio) si noul sau partener, Chuck Aule (interpretat de Mark Ruffalo), par a fi hotarati sa le dezlege. Cei doi ofiteri ajung pe Shutter Island pentru a investiga evadarea uneia dintre pacientele deosebit de inteligente ale acestei fortarete, care reusise sa scape din aparent impenetrabilul Ashecliffe Hospital.

Odata cu sosirea celor 2 pe insula un uragan loveste insula si ofiterii raman blocati pe Shutter Island, incercand sa afle din discutiile pe care le au pacientii si cu psihiatrii adevarul despre disparitia misterioasa. Lucrurile par insa a se complica cu fiecare moment, zvonuri despre conspiratii intunecate si crime de neimaginat aparand in prim plan. Ofiterul Daniels incepe sa banuiasca ca in spatele azilului aparent bine intentionat se desfasoara experimente medicale infricosatoare si proiecte periculoase in vederea dezvoltarii unor tehnici speciale de spalare pe creier. Cu cat ancheta avanseaza mai mult, cu atat ofiterul Daniels incepe sa creada ca are sanse mai mici de a parasi viu insula.

Who is 67?

Shutter Island este un thriller psihologic hipnotic, gothic, tensionat, intunecat, abundand in scene cu adevarat memorabile. Este un film care tine spectatorul cufundat in actiune in fiecare secunda a peliculei, trecandu-l printr-o multitudine de stari. Uneori te va enerva, alteori te va aduce in pragul nerabdarii, in unele momente te va fascina, pentru ca mai tot timpul sa se joace cu asteptarile tale si curiozitatea deja incitata.

Atmosfera generala a peliculei este apasatoare. Cu fiecare cadru misterele insulei-fortareata par a se adanci si a deveni mai incredibile si mai periculoase. Filmul ne tine in permanenta in priza, ghicind care este cu adevarat misterul si ce ni se va dezvalui in final. Eu una pot spune ca am fost sigura in fiecare moment care este cheia filmului si alti prieteni cu care am vazut pelicula mi-au marturisit acelasi lucru. Da, din pacate, este putin previzibil. Asta nu inseamna insa ca esti vreun moment sigur de ceea ce se petrece. O lumina noua apare cu fiecare cadru, o strafulgerare neasteptata pare a dezvalui cate putin in fiecare secunda. Personaje si povesti incrucisate, intretaiate, dezlipite si lipibile la loc, fara a sti insa vreo secunda care este modalitatea corecta de dezlegare a misterului.

Suspansul este realizat foarte bine, iar tensiunea este accentuata de cadrul gothic intunecat. Tensiune creste, ne apasa putin mai mult cu fiecare minut. Si aici in acest crescendo in care nu realizam unde se termina imaginatia debordanta si unde incepe realitatea, apare maiestria regizorala a lui Martin Scorsese. Prin crearea de cadre minutios impletite din muzica plina de tensiune si lumina gothica, firul povestii pare a se opri din cand in cand, accentul cazand pe trairile interioare ale personajelor si pe sentimentele create in sufletul spectatorului. Ceea ce se obtine in final este un spectacol vizual magistral, unul pe care doar un geniu cum este Scorsese l-ar fi putut crea pe fundalul unei astfel de povesti.

Ceea ce eu una am considerat bila neagra a filmului a fost previzibilitatea combinata cu durata destul de prelungita a peliculei. Filmul pare uneori lungit si, chiar daca suntem delectati cu niste combinatii unice de sunet si imagine tipice Scorsese, simtim cumva nevoia de ceva mai multa substanta si poate un mesaj mai profund in spatele filmului. Eu una am simtit ca asta a lipsit in Shutter Island. Combinand asta cu faptul ca finalul neasteptat nu este deloc neasteptat, pot spune ca m-am gasit putin dezamagita. De aici si CoolRank-ul pentru Shutter Island de doar 8/10.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Nu cred ca va fi nimeni uimit daca voi preciza ca Shutter Island este cea de-a patra colaborare intre Leonardo DiCaprio si Martin Scorsese. Acest lucru se face simtit in fiecare moment al peliculei Shutter Island. Regizorul stie sa lucreze cu DiCaprio si ii foloseste acestuia din plin talentul. Scorsese si DiCaprio au mai colaborat si cu ocazia filmelor Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) si The Departed (2006).

De asemenea nu cred ca va fi nimeni surprins cand voi spune ca DiCaprio joaca din nou magistral. Geniul sau actoricesc a fost dezvaluit si cu ocazia The Aviator, mentionat anterior, si cu ocazia Blood Diamond, The Beach sau Revolutionary Road.

Replica ii da lui Leonardo DiCaprio, de pe aparent cealalta parte a baricadei, nimeni altul decat Sir Ben Kingsley, actorul genial care a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru Gandhi (1982). Personajul lui Kingsley, Dr. Cawley, devine prin interpretarea cameleonica si plina de forta a marelui actor, personajul marcant al filmului. Kingsley joaca minunat ambele fatete ale personajului, transformarea sa prin filtrul realitatii fiind pur si simplu spectaculoasa si demna de talia sa de actor exceptional.

Mark Ruffalo este de asemenea minunat in rolul Chuck Aule. In fiecare moment al rolului Ruffalo emana loialitate si actiune, astfel incat descoperirea rolului sau real la final de film nu este niciun fel de surpriza. Ruffalo este cel care isi sustine in fiecare secunda partenerul, neindoindu-se niciodata de succesul final al actiunilor sale.

Michelle Williams nu este in niciun caz vreo preferata a mea, dar felul in care Scorsese o ajuta in Shutter Island sa radieze vulnerabilitate este minunat. Williams este fragila, emotiva, convingatoare atat in rol de victima, cat si in rol de calau incapabil de a isi controla actiunile. O aparitie care mie una mi-a lasat o impresie puternica si mi-a placut in mod deosebit a fost cea a Patriciei Clarkson in rolul medicului Rachel Solando. Clarkson are o aparitie plina de forta, cerebrala, deosebit de potrivita pe rol.

Alte roluri secundare minunat repartizate de maestrul Martin Scorsese sunt atribuite lui Emily Mortimer, Max Von Sydow, Jackie Earle Haley si John Carroll Lynch, fiecare minunat potrivit ca o piesa intr-un puzzle pe, fara a iesi in mod deosebit in evident si fara a fi altfel decat exceptional de pe rol.

Ce spun criticii despre Shutter Island?

In general review-urile la adresa filmului Shutter Island au fost apreciative, filmul totalizand 67% fresh pe tomatometer-ul de pe RottenTomatoes. De asemenea, Shutter Island a obtinut si un metascore de 62/100 pe MetaCritic ca medie a notelor principalelor review-uri.

Todd McCarthy de la Variety apreciaza Shutter Island tot pentru regia lui Martin Scorsese si pentru modul elegant si deosebit de frumos in care regizorul rezolva micile probleme de scenariu.

Claudia Puig de la USA Today nu este la fel de apreciativa la adresa Shutter Island, remarcand insa ca in ciuda greselilor, Shutter Island este un film care merita vazut pentru atmosfera gotica si apasatoare pe care o realizeaza minutios si evocator. Puig apreciaza tehnica magistrala cu care este realizata pelicula, tensiunea deosebit de vie creata de regizor si jocul convingator al lui Ruffalo si Di Caprio. Bilele negre date de Puig sunt focusate pe momente ale scenariului lipsite de suspans si pe faptul ca finalul nu este pe atat de neasteptat pe cat ne-am fi dorit.

Enjoy it!

3 comentarii:

  1. Filmul asta a fost cam tristache asa ... adica idee fumata si parafumata cu "it's all in your head" ... ma asteptam la mult mai mult ... sper ca Inception sa fie mai interesant...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi s-a parut interesant...si Leonardo si-a jucat rolul foarte bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Leonardo a jucat bine intr-adevar, dar interesant in nici un caz .. poate previzibil .. eu pana la final ma gandeam ... hai ca poate ma insel , nu e ceea ce cred eu ca e ... dar din pacate a fost ... filmul ar fi fost interesant acum cativa ani ...

    RăspundețiȘtergere